Journal of Humanities and Tourism Research (JoHUT) açık erişimli, hakemli, yılda dört kere Mart, Haziran, Eylül ve Aralık aylarında yayımlanan bilimsel bir dergidir. Karabük Üniversitesi yayını olan dergi 2010 yılından beri yayımlanmaktadır. 2020 yılı 10 cilt itibarıyle eski adı Karabük Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi (Karabük University Journal of Institute of Social Sciences / JOISS) olan derginin adı Journal of Humanities and Tourism Research olarak değiştirilmiştir. JoHUT uluslararası bir dergi olup uluslararası endekslerde taranmaktadır. Beşeri bilimler ve turizm alanında yapılan araştırmaları yayımlama ve bilim insanlarının hizmetine sunmayı amaçlayan JoHUT, Türkçe ve İngilizce dillerinde yayın yapmaktadır.
Dergide beşeri bilimler alanındaki (İşletme, Turizm, Tarih, Sanat Tarihi, Coğrafya, Sosyoloji, iletişim v.b.) bilimsel nitelikte özgün çalışmalar yayımlanmaktadır.
JoHUT (Journal of Humanities and Tourism Research) hakemli, bilimsel bir dergi olup Mart, Haziran, Eylül, Aralık olmak üzere yılda dört kez yayımlanır. Gerektiği durumlarda bu sayıların dışında özel sayılar ve ek sayılar yayımlanabilir.
Dergide beşeri bilimler alanındaki (İşletme, Turizm, Tarih, Sanat Tarihi, Coğrafya, Sosyoloji v.b.) bilimsel nitelikte özgün çalışmalar yayımlanmaktadır.
Dergiye gönderilen çalışmalar başka bir yerde yayımlanmamış veya yayımlanmak üzere gönderilmemiş olmalıdır. Tezlerden veya kongre ve sempozyum bildirilerinden üretilen makalelerin bu durumu metinde bir açıklama notuyla belirtilmelidir.
Dergiye yayımlanmak üzere gönderilen makaleler Türkçe ve/veya İngilizce dillerinde yazılabilir. Dergide yayımlanan makalelerin; içerik, bilim ve dil bakımından sorumluluğu yazarlarına aittir.
Dergide yayınlanacak yazıların gönderimi, kabulü, takibi ve hakemlik süreci işlemleri web ortamında gerçekleştirilmektedir. Çalışmaların dergi sistemine yüklenmesi, yazının yayınlanması için başvuru olarak kabul edilir ve hakem süreci başlatılır.
Sisteme yüklenen çalışmalar, editör/editör yardımcıları tarafından yayım ve yazım kurallarına uygunluğu kontrol edildikten ve editör onayı tamamlandıktan sonra iki hakeme gönderilir. Editör onayından geçen makaleler için iki hakem atanır. Dergiye gönderilen yazılar ilgili iki hakem tarafından incelendikten ve olumlu rapor verildikten sonra Yayın Kurulu kararıyla yayınlanır. Hakemlerden birinin olumlu diğerinin olumsuz rapor vermesi halinde üçüncü hakeme gönderilir. Hakemler tarafından talep edilen düzeltmeler yazar(lar) tarafından 30 gün içerisinde düzeltilip sisteme tekrar yüklendikten sonra, yazı tekrar hakem değerlendirme sürecine alınır.
Dergiye yayın için gönderilen tüm makaleler çift-kör hakemlik değerlendirmesinden geçer.
JoHUT'a yayın için gönderilen makaleler, e-posta adresi ve parolayla girilen kişisel sayfadan gönderildikten sonra, aynı sistemden makalelerin hakem süreci takip edilebilir.
JoHUT'a gönderilen yazıların içine isim veya yazarın kimliğini deşifre edici herhangi bir bilgi yazılmamalıdır. Makalenin hakem süreci tamamlandıktan sonra yazar veya yazarlar ile ilgili bilgiler makaleye editör tarafından eklenecektir.
Dergide yayımlanacak yazıların yazım ve dilbilgisi kurallarına uygun olması şarttır. Dergi Yayın Kurulu, gerekli gördüğü takdirde eserin sahibinden içerik ve şekil bakımından değişiklikler isteme hakkına sahiptir.
JoHUT'a gönderilen yazıların bütün telif hakları dergiye ait olup, Dergide yayımlanan çalışmaların bütünü veya bir kısmı Derginin yazılı izni alınmaksızın elektronik, mekanik kayıtlama veya benzeri bir araçla herhangi bir şekilde basılamaz, çoğaltılamaz, fotokopi veya teksir edilemez, özetlenemez ve yayımlanamaz. Ancak, kaynak göstermek şartıyla alıntı yapılabilir.
JoHUT'ta yayın yapacak yazarların daha önce dergide yayınlanmış makalelere atıfta bulunması (en az bir atıf) istenmektedir. Bu şekilde hem dergide yayınlanan makaleler atıf almış olacak hem de sonraki sayılarda yazarın kendisine atıfta bulunulacaktır.
Yazarların dergiye gönderdikleri makaleler için "intihal" taraması (iThenticate ya da Turnitin programı kullanılabilir) yaparak taramadan elde edilen raporu makalelerinin son sayfasına eklemeleri gerekmektedir. Dergiye gönderilen makalelerin benzerlik oranı, kaynakça dahil %20'yi geçmemelidir. %20'yi aşan benzerlik durumunda makale özgünlük açısından zayıf olarak değerlendirilerek ret edilebilir.
JoHUT'a yazar veya hakem olarak üye olunurken istenilen bütün bilgiler eksiksiz olarak doldurulmalıdır. Özgeçmiş başlığında yazarın/hakemin çalışma ve ilgi alanları sıralanmalıdır. Anabilim dalı başlığında ise önce anabilim dalı sonra da bilim dalı yazılmalıdır. Örn: İşletme/Yönetim ve Organizasyon; Turizm/Turizm pazarlaması.
Dergiye gönderilecek yazılar Microsoft Word programında yazılmalıdır. Dergiye gönderilecek makalede bulunması gereken bölümler şunlardır:
Makale metni. Bu metinde şu başlıklar yer almalıdır:
- Türkçe Başlık
- Türkçe Özet (150-200 kelimeden oluşan)
- Anahtar Kelimeler (3-5 kelimelik)
- İngilizce Başlık
- İngilizce Özet (Abstract) (150-200 kelimeden oluşan)
- Keywords (3-5 kelimelik)
- Giriş
- Literatür
- Yöntem (Araştırmanın amacı, Araştırmanın modeli, Evren ve örneklem, Kullanılan ölçme aracı, Kullanılan istatistikî analizler belirtilmeli)
- Bulgular
- Sonuç ve Tartışma
- Kaynakça
- Varsa Ekler
16. Yazılar, dergi sistemine eklenirken aşağıdaki ölçülere göre düzenlenmelidir.
Sayfa Düzeni
Makale metni. Bu metinde şu başlıklar yer almalıdır:
- Türkçe Başlık
- Türkçe Özet (150-200 kelimeden oluşan)
- Anahtar Kelimeler (3-5 kelimelik)
- İngilizce Başlık
- İngilizce Özet (Abstract) (150-200 kelimeden oluşan)
- Keywords (3-5 kelimelik)
- Giriş
- Literatür
- Yöntem (Araştırmanın amacı, Araştırmanın modeli, Evren ve örneklem, Kullanılan ölçme aracı, Kullanılan istatistikî analizler belirtilmeli)
- Bulgular
- Sonuç ve Tartışma
- Kaynakça
- Varsa Ekler
Kağıt Boyutu
A4 Dikey
Üst Kenar Boşluk
2 cm
Alt Kenar Boşluk
2 cm
Sol Kenar Boşluk
2 cm
Sağ Kenar Boşluk
2 cm
Yazı Tipi
Palatino Linotype
Yazı Tipi Stili
Normal
Boyutu (normal metin)
11 punto
Boyutu (dipnot metni)
9 punto
Paragraf Aralığı
Önce 6 nk - Sonra 6 nk
Paragraf Girintisi
1 cm
Satır Aralığı
Tek (1)
17. Yazılarda sayfa numarası verilmemelidir.
18. Makalelerde yapılan atıf sistemlerinde MLA veya APA sisteminden biri uygulanabilir.
Kaynakça gösterimi, alfabetik sırayla ve aşağıdaki şekilde oluşturulmalıdır.
Kaynaklara göndermeler (atıflar) metnin içinde açılacak ayraçlarla yapılmalıdır. Metinde kaynaklardan aynen alıntı yapıldıysa, kaynağa atıfta bulunurken mutlaka sayfa numarası verilmelidir. Ayraç içindeki sıra şöyle olmalıdır: yazar(lar)ın soyadı, kaynağın yılı, sayfa numaraları. Yazar adı yoksa kurum adı yazar yerine kullanılmalıdır. Örnek; (Karakaya, 2003:5), (Say ve Kara, 2008:15), alıntı aynen yapılmadıysa atıf şu şekilde olmalıdır; (Türker vd., 2000), (DPT, 2004).
Kaynakçada verilecek olan çalışmalar soyadına göre alfabetik olarak sıralanmalıdır. Aynı yazarın birden çok çalışmasına atıfta bulunulduğunda, yayın tarihi en eski olandan başlanmalıdır. Aynı yazarın aynı tarihli birden fazla çalışmasına atıfta bulunulduğunda kaynaklar kaynakça ve metin içi atıflarda a,b,c,... harfleri kullanılarak numaralandırılmalıdır. Örnek; 2003a, 2003b, 2003c gibi. Bir yazarın tek ve birden fazla yazarlı çalışmasına atıfta bulunulması durumunda, önce tek yazarlı çalışmalar belirtilmelidir. Değişik kaynakların kaynakçada gösterilmesine ilişkin bazı örnekler aşağıda verilmektedir:
Tek Yazarlı Kitap:
Say, Ö. (1998). Milli Devlet Kültürü. İstanbul: Kaknüs Yayınları.
İki Yazarlı Kitap:
Ülgen, H. ve Mirze, S. K. (2004). İşletmelerde Stratejik Yönetim. İstanbul: Literatür
Yayınları.
İkiden Fazla Yazarlı Kitap:
Gürbüz A., Karakaya A., Altan, S., Gül, E. ve Katı, E. (2008). Karabük İli Kalkınmasına Yönelik Mevcut ve Alternatif Yatırım Alanları. Karabük: Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Karabük Ticaret ve Sanayi Odası Yayını.
Çeviri Kitap:
Jones, C. I. (2001). İktisadi Büyümeye Giriş (A. Şanlı ve İ. Tuncer Çev.). İstanbul:
Literatür Yayınları.
Kurum Yayını:
İTO (2003). Ekonomik Rapor. İstanbul: İTO Yayınları
Tez Çalışmaları:
Timur, A. (1978). Turizm, Fiyat, Enflasyon İlişkileri (Basılmamış Doktora Tezi). İzmir: Ege
Üniversitesi İşletme Fakültesi.
Makale:
Yücelt, U. ve Marcella, M. (1996). Services Marketing in the Lodging Industry: an Empirical Investigation, Journal of Travel Research, 34 (4): 32- 38.
Tebliğ:
Türker, N. and Çetinkaya, A. (2007). A Research Study on the Improvement of Ecotourism and its Resources in the Western Black Sea Region. International Tourism Biennial, Çanakkale, 515-521.
İnternet Makale:
Altun, A. (2003). E-okuryazarlık. Milli Eğitim Dergisi, 158. 10 Aralık 2003 tarihinde http://www.meb.gov.trindex800.htm adresinden erişildi.
Metin içinde atıf: (Altun, 2003).
İnternet Kitap veya Rapor:
Başar, H. (1999). Sınıf Yönetimi. [Elektronik versiyon]. İstanbul: Milli Eğitim Bakanlığı.
Metin içinde atıf: (Başar, 1999: 121).
İnternet Sitesine Atıf:
India: Country specific information. (2013, Mayıs 3). http://travel.state.gov/travel/cis_pa_tw/cis/cis_1139.html
19. Metnin düzenlenmesinde örnek makale dikkate alınmalıdır.
Yayın Etiği Beyanı
Journal of Humanities and Tourism Reserach, yayın etiğinde yüksek standartlara bağlıdır ve Committee on Publication Ethics (COPE), Directory of Open Access Journals (DOAJ), Open Access Scholarly Publishers Association (OASPA) ve World Association of Medical Editors (WAME) tarafından yayınlanan etik yayıncılık ilkelerini benimser; Principles of Transparency and Best Practice in Scholarly Publishing başlığı altında ifade edilen ilkeler için adres: https://publicationethics.org/resources/guidelines-new/principles-transparency-and-best-practice-scholarly-publishing
Gönderilen tüm makaleler orijinal, yayınlanmamış ve başka bir dergide değerlendirme sürecinde olmamalıdır. Her bir makale editörlerden biri ve en az iki hakem tarafından çift kör değerlendirmeden geçirilir. İntihal, duplikasyon, sahte yazarlık/inkar edilen yazarlık, araştrma/veri fabrikasyonu, makale dilimleme, dilimleyerek yayın, telif hakları ihlali ve çıkar çatışmasının gizlenmesi, etik dışı davranışlar olarak kabul edilir.
Kabul edilen etik standartlara uygun olmayan tüm makaleler yayından çıkarılır. Buna yayından sonra tespit edilen olası kuraldışı, uygunsuzluklar içeren makaleler de dahildir.
Araştırma Etiği
Dergi araştırma etiğinde en yüksek standartları gözetir ve aşağıda tanımlanan uluslararası araştırma etiği ilkelerini benimser. Makalelerin etik kurallara uygunluğu yazarların sorumluluğundadır.
- Araştırmanın tasarlanması, tasarımın gözden geçirilmesi ve araştırmanın yürütülmesinde, bütünlük, kalite ve şeffaflık ilkeleri sağlanmalıdır.
- Araştırma ekibi ve katılımcılar, araştırmanın amacı, yöntemleri ve öngörülen olası kullanımları; araştırmaya katılımın gerektirdikleri ve varsa riskleri hakkında tam olarak bilgilendirilmelidir.
- Araştırma katılımcılarının sağladığı bilgilerin gizliliği ve yanıt verenlerin gizliliği sağlanmalıdır. Araştırma katılımcıların özerkliğini ve saygınlığını koruyacak şekilde tasarlanmalıdır.
- Araştırma katılımcıları gönüllü olarak araştırmada yer almalı, herhangi bir zorlama altında olmamalıdırlar.
- Katılımcıların zarar görmesinden kaçınılmalıdır. Araştırma, katılımcıları riske sokmayacak şekilde planlanmalıdır.
- Araştırma bağımsızlığıyla ilgili açık ve net olunmalı; çıkar çatışması varsa belirtilmelidir.
- Deneysel çalışmalarda, araştırmaya katılmaya karar veren katılımcıların yazılı bilgilendirilmiş onayı alınmalıdır. Çocukların ve vesayet altındakilerin veya tasdiklenmiş akıl hastalığı bulunanların yasal vasisinin onayı alınmalıdır.
- Çalışma herhangi bir kurum ya da kuruluşta gerçekleştirilecekse bu kurum ya da kuruluştan çalışma yapılacağına dair onay alınmalıdır.
- İnsan öğesi bulunan çalışmalarda, “yöntem” bölümünde katılımcılardan “bilgilendirilmiş onam” alındığının ve çalışmanın yapıldığı kurumdan etik kurul onayı alındığı belirtilmesi gerekir.
Yazarların Sorumluluğu
Makalelerin bilimsel ve etik kurallara uygunluğu yazarların sorumluluğundadır. Yazar makalenin orijinal olduğu, daha önce başka bir yerde yayınlanmadığı ve başka bir yerde, başka bir dilde yayınlanmak üzere değerlendirmede olmadığı konusunda teminat sağlamalıdır. Uygulamadaki telif kanunları ve anlaşmaları gözetilmelidir. Telife bağlı materyaller (örneğin tablolar, şekiller veya büyük alıntılar) gerekli izin ve teşekkürle kullanılmalıdır. Başka yazarların, katkıda bulunanların çalışmaları ya da yararlanılan kaynaklar uygun biçimde kullanılmalı ve referanslarda belirtilmelidir.
Gönderilen makalede tüm yazarların akademik ve bilimsel olarak doğrudan katkısı olmalıdır, bu bağlamda “yazar” yayınlanan bir araştırmanın kavramsallaştırılmasına ve dizaynına, verilerin elde edilmesine, analizine ya da yorumlanmasına belirgin katkı yapan, yazının yazılması ya da bunun içerik açısından eleştirel biçimde gözden geçirilmesinde görev yapan birisi olarak görülür. Yazar olabilmenin diğer koşulları ise, makaledeki çalışmayı planlamak veya icra etmek ve / veya revize etmektir. Fon sağlanması, veri toplanması ya da araştırma grubunun genel süpervizyonu tek başına yazarlık hakkı kazandırmaz. Yazar olarak gösterilen tüm bireyler sayılan tüm ölçütleri karşılamalıdır ve yukarıdaki ölçütleri karşılayan her birey yazar olarak gösterilebilir. Yazarların isim sıralaması ortak verilen bir karar olmalıdır. Tüm yazarlar yazar sıralamasını Telif Hakkı Anlaşması Formunda imzalı olarak belirtmek zorundadırlar.
Yazarlık için yeterli ölçütleri karşılamayan ancak çalışmaya katkısı olan tüm bireyler “teşekkür / bilgiler” kısmında sıralanmalıdır. Bunlara örnek olarak ise sadece teknik destek sağlayan, yazıma yardımcı olan ya da sadece genel bir destek sağlayan, finansal ve materyal desteği sunan kişiler verilebilir.
Bütün yazarlar, araştırmanın sonuçlarını ya da bilimsel değerlendirmeyi etkileyebilme potansiyeli olan finansal ilişkiler, çıkar çatışması ve çıkar rekabetini beyan etmelidirler. Bir yazar kendi yayınlanmış yazısında belirgin bir hata ya da yanlışlık tespit ederse, bu yanlışlıklara ilişkin düzeltme ya da geri çekme için editör ile hemen temasa geçme ve işbirliği yapma sorumluluğunu taşır.
Editör ve Hakem Sorumlulukları
Baş editör, makaleleri, yazarların etnik kökeninden, cinsiyetinden, cinsel yöneliminden, uyruğundan, dini inancından ve siyasi felsefesinden bağımsız olarak değerlendirir. Yayına gönderilen makalelerin adil bir şekilde çift taraflı kör hakem değerlendirmesinden geçmelerini sağlar. Gönderilen makalelere ilişkin tüm bilginin, makale yayınlanana kadar gizli kalacağını garanti eder. Baş editör içerik ve yayının toplam kalitesinden sorumludur. Gereğinde hata sayfası yayınlamalı ya da düzeltme yapmalıdır.
Baş editör; yazarlar, editörler ve hakemler arasında çıkar çatışmasına izin vermez. Hakem atama konusunda tam yetkiye sahiptir ve Dergide yayınlanacak makalelerle ilgili nihai kararı vermekle yükümlüdür.
Hakemlerin araştırmayla ilgili, yazarlarla ve/veya araştırmanın finansal destekçileriyle çıkar çatışmaları olmamalıdır. Değerlendirmelerinin sonucunda tarafsız bir yargıya varmalıdırlar. Gönderilmiş yazılara ilişkin tüm bilginin gizli tutulmasını sağlamalı ve yazar tarafında herhangi bir telif hakkı ihlali ve intihal fark ederlerse editöre raporlamalıdırlar. Hakem, makale konusu hakkında kendini vasıflı hissetmiyor ya da zamanında geri dönüş sağlaması mümkün görünmüyorsa, editöre bu durumu bildirmeli ve hakem sürecine kendisini dahil etmemesini istemelidir.
Değerlendirme sürecinde editör hakemlere gözden geçirme için gönderilen makalelerin, yazarların özel mülkü olduğunu ve bunun imtiyazlı bir iletişim olduğunu açıkça belirtir. Hakemler ve yayın kurulu üyeleri başka kişilerle makaleleri tartışamazlar. Hakemlerin kimliğinin gizli kalmasına özen gösterilmelidir. Bazı durumlarda editörün kararıyla, ilgili hakemlerin makaleye ait yorumları aynı makaleyi yorumlayan diğer hakemlere gönderilerek hakemlerin bu süreçte aydınlatılması sağlanabilir.